~~~~~~~~~~

......................................................................................................................... ...ένα βήμα μπροστά.....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Η Νέα Μάκρη είναι πόλη της βορειοανατολικής Αττικής. Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Μαραθώνα. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 15.554 κατοίκους. Ιδρύθηκε το 1924, από τον Αντώνιο Τζιζή, όταν έφθασαν οι πρώτοι κάτοικοί της, πρόσφυγες από τα παράλια της Λυκίας Μικράς Ασίας, από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη Λεβίσσι. Η οικιστική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Νέας Μάκρης τα τελευταία χρόνια υπήρξε ραγδαία. Έχει έκταση 36.662 στρέμματα και ο μόνιμος πληθυσμός της ανέρχεται στους 13.986 κατοίκους. Ως παραθεριστικό κέντρο, το καλοκαίρι, ξεπερνά τους 90.000 - 120.000 κατοίκους μιας και έχει χιλιάδες μόνιμους παραθεριστές που διαθέτουν εξοχική κατοικία. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΟ ΜΑΤΙ

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - Ανακοίνωση-Δελτίο Τύπου σχετικά με τη νέα συμφωνία για τους αυτοκινητόδρομους

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ

Οι συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών μας δρόμων παραμένουν ένα μεγάλο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο, όπου συμπράττουν το μεγαλοεργολαβικό κατεστημένο με το μνημονιακό πολιτικό προσωπικό της διαπλοκής και της κλεπτοκρατίας.
Στη Β.Α. Αττική μόνο, με εγκατεστημένους οκτώ σταθμούς διοδίων εντός των ορίων του Δ. Ωρωπού, η Νέα 
Οδός Α.Ε. εισπράττει καθημερινά πανάκριβα διόδια από δεκάδες χιλιάδες οδηγούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, η εταιρεία έχει εισπράξει από διόδια 374 εκ. € κι από τη συμβολή του Δημοσίου άλλα 140 εκ. €, ενώ έχει εκτελέσει έργο αξίας 354 εκ. €. Προκύπτει δηλαδή για τον παραχωρησιούχο, μέχρι σήμερα, όφελος μεγαλύτερο από 160 εκ. €.
· Κι όμως, ο παραχωρησιούχος εδώ και δυο χρόνια έχει σταματήσει τα έργα, παρότι η σύμβαση αναφέρει ότι έχει υποχρέωση να χρηματοδοτεί τα έργα με ίδια και δάνεια κεφάλαια και είναι υπεύθυνος να 
διασφαλίζει ότι θα υπάρχει ανά πάσα στιγμή χρηματοδότηση διαθέσιμη για την πλήρη και προσήκουσα εκτέλεση του έργου.· Κι όμως, ο παραχωρησιούχος, με τη συμπαιγνία της κυβέρνησης, συνεχίζει να απειλεί με εξόντωση εκατοντάδες πολίτες που τολμούν να αντιστέκονται, κινούμενος νομικά εναντίον τους, με ειδοποιητήρια και διαταγές πληρωμής χιλιάδων ευρώ, με ποινικές διώξεις και αστικές αγωγές.
· Κι όμως, ο παραχωρησιούχος σήμερα, ανακοινώνεται από τον υπουργό, πως ενισχύεται από το Δημόσιο, 
με 106,5 εκ. € επιπλέον!
 Είναι ξεκάθαρο, ότι συνέχιση-επανεκκίνηση των έργων, με τέτοιες συμφωνίες μεταξύ των
μεγαλοεργολάβων και της τρικομματικής συγκυβέρνησης, εξυπηρετούν μόνο τα υπερκέρδη του κεφαλαίου και αναδύουν την αποπνικτική οσμή ενός ακόμα μεγάλου σκανδάλου.
 Είναι ξεκάθαρο ότι η μνημονιακή κυβέρνηση μόνο για τις θέσεις εργασίας δεν ενδιαφέρεται. Άλλωστε είναι οι μνημονιακές κυβερνήσεις και οι ακραίες βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους, που μας έφτασαν 
την ανεργία στο 27%.
 Είναι ξεκάθαρο ότι η υπερ-πληρωμή των μεγαλοεργολάβων έθρεψε και θρέφει τις Λίστες Λαγκάρντ.
 Είναι ξεκάθαρο ότι οι Συμβάσεις Παραχώρησης, που ψήφισαν το 2007 η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ, οδήγησαν σε μια ακόμη λεηλασία του εισοδήματος των πολιτών. Πρέπει όλοι μαζί να σταματήσουμε επιτέλους αυτή τη ληστρική πρακτική.
Τα έργα να συνεχιστούν, σύμφωνα με τις ανάγκες και προς όφελος της κοινωνίας, με ευθύνη και επίβλεψη ενός δημόσιου φορέα και με κοινωνικό έλεγχο, συμβάλλοντας στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου και ανοίγοντας θέσεις εργασίας. Μιλάμε για το αυτονόητο. 
Δηλαδή:
 Με συμβατικό πλαίσιο που να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.
 Με απόλυτη διαφάνεια για κάθε ευρώ που πληρώνεται.
 Με δίκαιο και διαφανή έλεγχο του τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και επιστροφή στο δημόσιο όλων των χρημάτων που καταβλήθηκαν «αχρεωστήτως» στους παραχωρησιούχους.
 Με αυστηρή δημόσια Επίβλεψη και όχι με Επίβλεψη από δήθεν «ανεξάρτητο μηχανικό», που όμως 
πληρώνεται από τον παραχωρησιούχο και προφανώς συντάσσεται με τα συμφέροντα του.
 Με απόλυτη προσήλωση στην ποιότητα των έργων, στην εξυπηρέτηση και ασφάλεια των πολιτών.
 Με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής για όλο το εργαζόμενο προσωπικό.
 Χωρίς να ληστεύονται οι πολίτες από τα πανάκριβα διόδια, που τελικά όπως αποδεικνύεται καταλήγουν σε υπερ-πληρωμές των μεγαλοεργολάβων
 Με απαλλαγή των τοπικών κοινωνιών από διόδια για τις τοπικές μετακινήσεις της καθημερινής διαβίωσης.

23/4/2013
Το Γραφείο Τύπου

ΟΔΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ: Ο πύργος της Οινόης βυζαντινό μνημείο στο Μαραθώνα...

ΟΔΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ: Ο πύργος της Οινόης βυζαντινό μνημείο στο Μαραθώνα...: Δεληβοριας Φώτης Υπάρχει ένα βυζαντινό μνημείο στο Μαραθώνα που κινδυνεύει να καταρρεύσει. Ο πύργος της Οινόης. Η διευθύντρια το...

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Η ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ - Ζητάμε πλήρη 24ώρη και καθημερινή λειτουργία του Κ.Υ. Νέας Μάκρης


Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΩΡΑΡΙΟ      
Η ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ
Ζητάμε πλήρη 24ώρη και καθημερινή λειτουργία του Κ.Υ. Νέας Μάκρης

Προς  κάθε μαζικό φορέα, κάθε πολίτη, κάθε αρμόδιο
του Δήμου Μαραθώνα.

Το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ Ν. Μάκρης που για 25 χρόνια είναι ο μοναδικός φορέας παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της περιοχής από Βαρνάβα έως Ραφήνα, τον τελευταίο χρόνο παρανόμως ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ. Αντί για 24ωρη και καθημερινή λειτουργία, που ίσχυε, λειτουργεί 2 ημέρες την εβδομάδα όλο το 24ωρο (ΤΕΤΑΡΤΗ - ΚΥΡΙΑΚΗ) και τις υπόλοιπες μέχρι τις 3μ.μ και με ελλείψεις σε ιατρούς, χωρίς ακτινολογικό τμήμα.

Περισσότεροι από 1.000.0000 πολίτες όλα αυτά τα χρόνια έχουν δεχτεί τις υπηρεσίες του Κ.Υ.
Το πόσο σημαντική είναι η 24ωρη λειτουργία του δεν θα το πει αυτός που το βρήκε ανοιχτό όταν το χρειάστηκε αλλά θα το φωνάξει η οικογένεια του συμπολίτη μας που χάθηκε γιατί ήταν κλειστό όταν το είχε ανάγκη.
Επειδή για τους διοικούντες τα πάντα είναι αριθμοί σαν να πρόκειται για επιχείρηση, τώρα λένε ότι προσέρχεται μικρός αριθμός ασθενών στο ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ (αφού έχουν φροντίσει επιμελώς να υποβαθμίσουν τη λειτουργία του και να παραπληροφορήσουν ότι δεν λειτουργεί) για να δικαιολογήσουν το κλείσιμό του. 
Τι και αν ο πληθυσμός έχει πολλαπλασιαστεί και με την αύξηση του πληθυσμού τους θερινούς μήνες, το πρόβλημα γίνεται τεράστιο.
Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι η ανεργία και η οικονομική ανέχεια αναγκάζουν όλο και περισσότερους πολίτες να καταφεύγουν σε δομές δημόσιας υγείας, κάνοντας επιβεβλημένη όχι μόνο την λειτουργία τους αλλά και την δημιουργία ακόμη περισσοτέρων.
Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και συλλογικά και οργανωμένα να κινητοποιηθούμε να επιβάλουμε την πλήρη 24ώρη και καθημερινή λειτουργία του Κ.Υ.
Καλούμε σε σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα την Πέμπτη 25 Απριλίου στις 7.30 μ.μ. στο Δημαρχείο της Νέας Μάκρης
Έχει φτάσει πλέον η στιγμή που ο καθένας μας πρέπει να αναρωτηθεί με ειλικρίνεια τι θέλει. Πιστεύει ότι του αξίζει αυτή η κατάσταση; Πιο κόστος μπαίνει πάνω από την υγεία και την ίδια την ζωή;
Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα
Εξωραϊστικός Σύλλογος Ζούμπερι
Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ματιωτών "Ο Συνήγορος του Ματιού"
Συνεταιρισμός Δικαστικών Υπαλλήλων
Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών και Μαθητριών Δήμου Μαραθώνα 
Σύλλογοι Γονέων: 1ου Δημοτικού Μαραθώνα, Δημοτικού Σχολείου Τύμβου, 1ουΔημοτικού Ν. Μάκρης, 2ου Δημοτικού Ν. Μάκρης,  Δημοτικού Σχολείου Ανατολής Ν. Μάκρης
1ου Γυμνασίου Ν. Μάκρης,  Λυκείου Ν. Μάκρης.
Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Μαραθώνα.

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

O ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος.

Μὴν ἀγγίζετε!

Ἀφῆστε αὐτὸν τὸν ὄμορφο κόσμο νὰ διαιωνίζεται
ἀνακυκλώνοντας τὸ αὔριο μὲς στὶς πηγές του ὅπως
τὸν καιρὸ ποὺ γεννήθηκα ὡς ν᾿ ἀναδύεται,
κάθε πρωί, γιὰ πρώτη φορά, μὲς
ἀπ᾿ τὶς ρόδινες γάζες τῆς γέννας του.
Σβῆστε στὸν ἥλιο τὴν κακὴ φωτιά.
Μὴ μᾶς σκοτώνετε!


Ὁ Νικηφόρος Βρεττάκος (1912-1991), γράφει ὁ Μιχαὴλ Περάνθης, εἶναι «Ποιητὴς τῆς ἐλεύθερης φαντασίας, ἀφήνεται σὲ λυρικὲς ὀνειροπολήσεις, ἄλλοτε στοὺς κανόνες τῆς μετρικῆς καί, συχνότερα, σὲ ρυθμικὴ διαδοχὴ στίχων. Ἰδιοσυγκρασία εὐαίσθητη, φύση συναισθηματικὴ καὶ γνησίως λυρική, τυλίγει τὰ γραπτά του μὲ μιὰ διάχυση τρυφερότητας, δινοντὰς τοὺς τὸ ἅπλωμα, τὸ γύρισμα καὶ τὴν ἐλαστικότητα τῆς φαντασίας του».

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Επανάληψη δίκης για παραλιακό δασάκι Ν. Μάκρης

Αύριο Τρίτη 2-4-13 επαναλαμβάνεται στο 7ο Τριμελές (Δικαστήρια Σχολής Ευελπίδων Κτήριο 8 αίθουσα 4 στο ισόγειο) η δίκη του Διον. Παπουτσή και των συνεταίρων του στην «Νέα Μάκρη Βeach Α.Ε.».
Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε ενάμιση χρόνο φυλακή και πρόστιμο 7.000 ευρώ για την παράνομη κοπή δέντρων και τις επιχωματώσεις που έκαναν την άνοιξη του 2006 στο δασάκι του παραλιακού πεζοδρόμου.
Στη δίκη καταθέτει η Λαμπρινή Σουγιά που είναι βασικός μάρτυρας κατηγορίας. Σχετική καταγγελία είχαμε καταθέσει τότε πολλοί από εμάς μετά από κινητοποίηση που κάναμε με δενδροφυτεύσεις , καταμέτρηση των δένδρων και συλλογή πάνω από 760 υπογραφών για την προσατασία του.

Αύριο που γίνεται η δίκη σε β΄ βαθμό καλό είναι να είμαστε από τις 9 πμ στο δικαστήριο για να συμπαρασταθούμε στη μάρτυρα για την υπόθεση.

Τις παράνομες αυτές επεμβάσεις, (που γίνονταν με ανοχή της Δημοτικής Αρχής της Ν. Μάκρης και συμμετοχή μηχανημάτων του Δήμου), τις απέτρεψαν οι ενεργοί πολίτες.

~~~~~~~~~~~~~~~~

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ   

«Σώστε το δασάκι»

* Τη λήψη μέτρων για να προστατευθεί το δασάκι της Νέας Μάκρης το οποίο «συστηματικά καταστρέφεται» ζητεί από τους υπουργούς Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος μας λέει: «Είναι ένα μικρό παραλιακό δάσος εκτάσεως 20 στρεμμάτων, που βρίσκεται δίπλα από τον παραλιακό πεζόδρομο που συνδέει τη Νέα Μάκρη με τον Μαραθώνα και βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Μπρέξιζας.

Η έκταση αυτή, που αποτελεί κομμάτι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με κουκουναριές, σκίνα, καλαμιές, θάμνους κ.ά., εντάχθηκε στο σχέδιο το 1987. Χωρίστηκε σε οικοδομικά τετράγωνα εκ των οποίων το με αριθ. 316 εκτάσεως 9 στρεμμάτων περίπου, έχει χαρακτηριστεί πάρκο απόλυτης προστασίας. Τα υπόλοιπα 11 στρέμματα θεωρούνται οικοδομήσιμα και ήδη οικοδομούνται από την ιδιοκτήτρια εταιρεία.

Ο χώρος που χτίζεται επικοινωνεί άμεσα με το δασάκι και οι προσβάσεις προς αυτό φυλάσσονται από την εταιρεία και είναι αδύνατο να μπουν ή να βγουν βαριά οχήματα (φορτηγά, μπουλντόζες) χωρίς να γίνουν αντιληπτά από την εταιρεία και σε καμία περίπτωση χωρίς την έγκρισή της. Υπολογίζεται ότι έχουν κοπεί πάνω από 150 δέντρα, ενώ ένας βιότοπος που υπήρχε εκεί με σκίνα και καλαμιές θάφτηκε από όγκους χωμάτων».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/08/2006